Speciale koffie maakt de feestdagen met familie en dierbaren extra bijzonder en lekker. Ben je klaar om een stapje verder te gaan dan een druk op de knop van je koffieautomaat? Hier zijn twee makkelijke, oh zo lekkere koffie recepten: Irish Coffee en Kerst Koffie.

Irish Coffee recept

Irish coffee is veruit mijn favoriete koffie om lekker op te warmen op een gure koude dag. Maar ook als dessert na een zwaar kerstdiner is Irish Coffee perfect. Het is heerlijk zoet en met dank aan de cafeïne boost vallen je ogen (hopelijk) niet direct na het eten dicht. Zo hebben je gasten na het eten ook nog iets aan je 😉.

Welke whisky voor Irish Coffee?

Als je de naam Irish Coffee eer wil aandoen, dan gebruik je natuurlijk een echte Ierse whisky. Ierse whisky’s die vaak gebruikt worden zijn Bushmills en Jameson.

Heb je geen Ierse whisky bij de hand en wil je toch Irish Coffee maken, proef dan of de whisky die je in huis hebt, mild en zacht van smaak is. Dat is het lekkerst voor in een Irish Coffee. Een bourbon zou je als alternatief ook kunnen gebruiken.

Dit heb je nodig voor 1 Irish Coffee:

  • 80 ml hete koffie (een dubbele espresso)
  • 25 ml whisky
  • 1 eetlepel rietsuiker of bruine suiker
  • 30 ml koude, geklopte volle slagroom

Zo maak je Irish Coffee:

Stap 1
Schenk de hete koffie in een voorverwarmd glas (een theeglas of nog mooier, een hittebestendig glas op een voet).
Stap 2
Schenk de whisky erbij
Stap 3
Voeg de suiker toe en meng alles goed tot de suiker is opgelost

Irish coffee recept

Stap 4
Lepel of spuit voorzichtig de koude geklopte slagroom erbovenop. Meng de slagroom niet met de koffie, het moet er juist mooi bovenop blijven liggen. Dat lukt het best als de geklopte slagroom lekker koud is.
Stap 5
Garneer als je dat wilt, de slagroom met wat chocoladesaus of kaneel
Stap 6
Genieten maar!

Kerst Koffie

Dit koffie recept voor speciale koffie is kruidig als echte Chai thee en als een warme omhelzing op een koude dag! Als je van specerijen houdt en echt iets speciaals wil maken voor je dierbaren, dan is dit jouw go-to recept.

Je hoeft niet per se alle genoemde specerijen te gebruiken, maar als je all the way wil gaan, ga ervoor!

Dit heb nodig voor 1 Kerst koffie:

  • 80 ml hete koffie (een dubbele espresso)
  • 50 ml volle melk
  • 50 ml geklopte slagroom

Mogelijke specerijen:

  • Kardemom
  • Nootmuskaat
  • Kaneel(stokje)
  • Steranijs
  • Kruidnagel
  • Vanillestokje

Om het extra speciaal te maken:

  • Geraspte sinaasappelschil
  • Geraspte chocolade
kerst koffie

Zo maak je Kerst koffie:

Stap 1
Vermenigvuldig de hoeveelheid koffie, melk en slagroom naar het aantal personen voor wie je kerst koffie maakt.
Stap 2
Klop de slagroom stijf. Wil je er een extra speciale koffie van maken, voeg dan een paar theelepeltjes geraspte sinaasappelschil toe aan de slagroom. Dat geeft een heerlijke frisse smaaksensatie en het frisse combineert heerlijk met de kruidige, zoetige specerijen in de koffie.
Stap 3
Verwarm de melk samen met de specerijen. Gebruik je gemalen specerijen? Voor 4 koppen kerstkoffie kun je een halve theelepel per specerij gebruiken. Heb je geen kardemom of steranijs in huis? Gebruik dan alleen nootmuskaat, kaneel en kruidnagel, of wat je maar in huis hebt. Je kunt combineren wat je zelf lekker vindt. Heb je specerijen in zijn geheel, zoals een kaneelstokje, steranijs of hele kruidnagels? Doe die dan in de melk en verwarm het mee met de melk. De melk mag niet koken, alleen opwarmen.
Stap 4: Als de melk heet is, haal dan de hele specerijen er weer uit. Gebruik je gemalen specerijen, dan blijft dat natuurlijk heerlijk in het melkmengsel.
Stap 5
Zet een dubbele espresso per persoon.
Stap 6
Schenk de hete espresso in een kop of mok en voeg per kop 50 ml hete gekruide melk toe.
Stap 7
Lepel of spuit de geklopte slagroom erbovenop
Stap 8
Bestuif de slagroomtoef met extra kaneel en eventueel wat geraspte chocolade.
Stap 9
Geniet van deze traktatie!

Tip! Ben je niet zo van zoet en kruidig, maar wil je wel nét wat meer glam geven aan je koffie tijdens de feestdagen? Bekijk mijn drie favoriete recepten voor ijskoffie en mijn recept voor Espresso Martini.