Weet je wat nou echt een gouden randje geeft aan een feestelijk avondje? Een stijlvolle espresso martini, ook wel liefkozend ‘EsMa’ genoemd. Weinig cocktails hebben zoveel klasse als een espresso martini. Het maakt niet uit of je hem als aperitief of digestief aanbiedt, de espresso martini kan altijd. Wat zit er eigenlijk in een espresso martini?

Espresso Martini recept

Voor het recept voor een klassieke espresso martini geldt: less is more.
Het recept is simpel, de drie ingrediënten van een espresso martini zijn vodka, koffielikeur en espresso.

Waarom heet deze cocktail espresso martini?

Huh? Geen martini in een espresso martini? Klopt! De reden dat deze cocktail tegenwoordig espresso martini heet, is dat hij vanaf de jaren 90 in de V-vormige martiniglazen geschonken werd. In die jaren werd elke cocktail in een martiniglas een martini genoemd, dus deze ook.

Vóór die tijd had de cocktail een naam die de lading beter dekt: simpelweg vodka espresso. Maar sinds de negentiger jaren is de naam espresso martini blijven plakken. Klinkt ook wel chiquer, vind ik.

Hoe maak je de perfecte espresso martini? Ik neem je stap voor stap mee in het proces.

Espresso Martini maken

Dit heb je nodig voor een lekkere en mooi uitziende espresso martini:

De ingrediënten voor de espresso martini:
30 ml vers gezette espresso
30 ml koffielikeur
30 ml vodka
Optioneel: 5 ml suikersiroop

Ter garnering:
Koffieboontjes

Andere benodigdheden:
Een cocktailshaker
Een zeef
Een maatbekertje
IJsblokjes

Stap voor stap espresso martini maken

  1. Zet verse espresso. Hoe verser, hoe beter. Het maakt niet uit dat de espresso nog heet is, die wordt vanzelf koud.
  2. Pak de cocktailshaker erbij en doe er 4 ijsblokjes in.
  3. Meet per cocktail 30 ml verse, warme espresso af en giet het bij de ijsblokjes.
  4. Meet per cocktail 30 ml koffielikeur en 30 ml vodka af en giet beide erbij.
  5. Voeg als je een zoetekauw bent, nog 5 ml suikersiroop toe.
    Je kunt twee cocktails tegelijk maken, dat past prima in de shaker. Wil je er twee, verdubbel dan alle hoeveelheden.
  6. Nu komt de belangrijkste stap: sluit de shaker af, stroop je mouwen op en schud! Schud hard en snel, als een echte bartender. Maar schud niet te lang. Als je merkt dat de shaker beslaat, ben je klaar. En je zal merken dat de hete espresso al lang lekker koud geworden is.
  7. Schenk de cocktail door een zeef in een martiniglas, daarmee houd je het ijs tegen.
    Als het goed is, heb je je martiniglas vol met een prachtig donkere cocktail en een mooie schuimlaag.
  8. Leg boven op de schuimlaag ter garnering drie koffieboontjes. Gebruik eventueel een schoon pincet.

Daarmee is je espresso martini helemaal af en klaar om te serveren.

Mijn twee geheimen voor een smaakvolle espresso martini met royale schuimlaag

Je maakt de beste espresso martini
1) door verse, hete espresso van vers gemalen bonen te gebruiken;
2) door hard, snel en niet te lang te schudden.

Normaalgesproken gebruiken bartenders eiwit of een speciaal daarvoor gemaakt additief om een schuimlaag voor cocktails te creëren. Maar dat is bij de espresso martini niet nodig. De combinatie van olie uit de koffiebonen, suiker uit de koffielikeur en luchtbubbeltjes door het harde snelle schudden, zorgt van nature voor een mooie dikke schuimlaag.

Waarom vooral hard, maar niet te lang schudden? Met te lang schudden maak je de cocktail waterig. Niemand wil een waterige espresso martini.

Het kan even oefenen zijn voordat je helemaal tevreden bent met jouw espresso martini, maar hey, oefenen heeft ook zijn voordelen! Lekker veel proeven, en ook nog eens spierballen kweken met al dat shaken! En daarna… laat je jouw gasten zich in no time extra bijzonder voelen met de perfecte espresso martini tijdens je feestavond. Cheers!

Tip! Weten hoe je een perfecte espresso maakt? Lees mijn artikel Espresso maken – 7 tips voor de perfecte espresso.