Niets is fijner dan je in Italië wanen met je hete kopje verse espresso in de hand. Maar wat als jouw kopje espresso thuis lang niet zo lekker smaakt als op vakantie in Italië? Met deze 7 tips kan jij voortaan de lekkerste espresso maken.

Espresso maken met goede kwaliteit koffiebonen – Tip 1

Om goede espresso te zetten, heb je goede kwaliteit bonen nodig. Voor een mooie crema en de beste smaakopbouw gebruik je een melange van Arabica- en Robustabonen. Wil je er zeker van zijn dat de melange die jij koopt een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft? Bekijk mijn favoriete koffiemelanges.

Hoeveel gram koffie voor je espresso? – Tip 2

Je hebt minimaal 7-9 gram koffie nodig voor een lekkere espresso.
Denk bij 7 gram koffie aan een afgestreken filterkoffieschepje. Hou je van sterke koffie, doe daar nog een beetje bovenop.

Koffiebonen malen voor een goede espresso – Tip 3

Espresso wordt gemaakt met fijn gemalen koffie, maar hoe fijn is fijn? Hoe fijner de koffiebonen gemalen worden, hoe groter het contactoppervlak tussen de koffie en het water dat er doorheen geperst wordt. Dat maakt groot verschil voor de smaak van je koffie.

Is je koffie te fijn gemalen, dan duurt het iets langer voor het hete water erdoorheen komt en in je kopje terecht komt. Hoe langer de koffie en het water met elkaar in contact zijn, hoe bitterder je koffie wordt.

Espresso maken met filterkoffie – niet doen!

Is je koffie te grof gemalen, dan gaat het water te snel door de koffie heen en haalt het te weinig smaak uit de koffie. Geen pretje, slappe espresso. Daarom zou ik nooit aanraden espresso te maken met gewone koffie of filterkoffie, want dat heeft een grovere maling dan wat espresso nodig heeft.

Voor jouw perfecte kopje espresso is het simpelweg een kwestie van uitproberen. Wat past het beste bij jouw persoonlijke smaak? Maal je je koffie zelf met een bonenmaler, dan heb je de vrije hand om naar believen te testen. En bij sommige espressomachines die de bonen voor je malen, kun je de maalgraad instellen.

Zorg dat je je koffie goed aanstampt – Tip 4

Een deel van het geheim van perfecte espresso zit hem in het aanstampen. Dat heeft namelijk invloed op de druk waarmee het hete water door je koffie wordt geperst, en dat heeft weer invloed op de doorloopsnelheid en de temperatuur. En die bepalen weer hoe je espresso gaat smaken.

Heb je een bonenmaler en een halfautomaat? Druk je versgemalen koffie dan netjes recht aan in de filterhouder. Niet scheef dus, want dan is er minder contact tussen het water met de koffie en dat doet je espresso geen goed. Zorg ook dat je na het aanstampen de losse korreltjes van de randen van de filterhouder veegt, zodat de rand helemaal schoon is voordat je de filterhouder in je machine plaatst.

Zo krijg je dat mooie crema laagje op je espresso – Tip 5

Als je espresso gaat maken, vergeet dan niet van te voren je espressokopjes warm te maken. Zo krijg je een mooie cremalaag in je kopje. En blijft de warmte behouden voor je espresso. Het beste espressokopje is een porseleinen kopje, zowel voor de crema als om de warmte vast te houden.

Beperk de voorraad bonen in je bonenmaler of koffiemachine – Tip 6

Koffie van verse bonen smaakt het lekkerst. Vanaf het moment dat je de bonen in je maler of machine doet, worden ze blootgesteld aan de lucht in de omgeving. In die lucht zit altijd wat vocht. Eén keer raden waar dat vocht in trekt: in je verse bonen. Daar worden je bonen niet verser en niet lekkerder van. Hou ze dus in de zak en bewaar ze droog. Doe alleen de hoeveelheid bonen in het reservoir die je diezelfde dag kunt opmaken. Hier lees je alles over koffiebonen bewaren en gemalen koffie bewaren.

Hou je espressomachine schoon

In de drukte van het leven vliegen de dagen voorbij waarin je haastig je espresso zet. Oeps, weer vergeten die machine schoon te maken. Toch is regelmatig schoonmaken is belangrijk omdat de onderdelen van je espressomachine en/of je koffiebonenmaler vettig worden (dat komt van de bonen) en er dus restjes blijven plakken. Die oude plaksels geven smaak mee aan elk volgend kopje koffie dat je zet, maar je begrijpt dat je de smaak van oude plaksels niet graag in je verse koffie wil hebben. Met een beetje afwasmiddel en water heb je de onderdelen van je machine zo schoon. Kleine moeite toch? Eén keer per twee weken is voldoende.

Heel veel succes met het maken van jouw perfecte espresso!

Bonustip: Ben je barista of thuisbarista? Dan wil je jezelf of je gasten vast de allerbeste smaakbeleving geven! Lees deze 5 tips om de smaak van jouw kopje koffie te laten exploderen.