Hoelang blijft koffie goed? Is er een verschil in koffiebonen bewaren en gemalen koffie bewaren? Koffie wordt steeds duurder, het zou ontzettend zonde van je geld zijn als je koffiebonen of gemalen koffie snel smaak verliest. In dit artikel ontdek je hoe jij je kostbare koffie of koffiebonen zo lang mogelijk vers en op smaak houdt.

Koffiebonen bewaren

Koffiebonen bewaar je het beste luchtdicht en op een droge, koele, donkere plek. In de originele verpakking (zolang die gesloten blijft) blijven de koffiebonen daarom ’t langst goed: dat is typisch zo’n donkere, luchtdichte en vochtvrije ruimte. De houdbaarheidsdatum staat op de verpakking, maar je mag ervan uit gaan dat de bonen zeker nog zes maanden goed blijven.

Maar ja, die winkelverpakking gaat een keer open. En dan blijven de koffiebonen hooguit nog zo’n vier weken goed van smaak. Daarna wordt de kwaliteit snel minder, tenzij je ze goed bewaart.

Waarom zijn lucht, licht, vocht en warmte zo funest voor je koffiebonen? Nou, ik zal je verlichten. En ik verzeker je dat je hierna meteen naar je kast rent om je koffiebonen te redden.

Lucht bevat zuurstof. Zuurstof geeft door oxidatie een chemische reactie met het vet en de oliën in de koffiebonen. Laat nou net de smaak en de aroma van je koffiebonen in het vet en de oliën zitten. Dat aroma raak je kwijt wanneer die chemische reactie met zuurstof plaatsvindt. Dus echt, het is oerzonde van je bonen als je ze niet bewaart in een luchtdichte plek. Een vacuüm verpakking zou het allerbeste zijn.

Licht veroorzaakt ook een chemische reactie waardoor je bonen hun smaak verliezen, alleen is dat deze keer door de UV straling in het licht. Lekker donker bewaren dus.

Vocht wordt snel geabsorbeerd door koffiebonen en lost de oliën in de boon op. Dag smaak. Erger nog, vocht kan zorgen voor schimmel, brrr.

Warmte zorgt ervoor dat de koffiebonen als het ware gaan zweten, waardoor de oliën sneller verdampen. Met de oliën verdampen meteen de lekkere aroma’s, dus de smaak verdwijnt letterlijk into thin air, zoals de Engelsen het zeggen.

Dus, wil je na een paar weekjes geen gore smaakloze koffie van je bonen krijgen? Zorg dan voor de juiste verpakking en de juiste plek.

Koffiebonen bewaren in blik

Zolang een blik of een plastic bak echt goed afgesloten kan worden, kun je er prima bonen in bewaren. Maar bewaar er een voorraad in voor hooguit twee weken. Want hoe goed je blik of bak ook afsluit, elke keer dat je hem opent komt er lucht bij de bonen. De smaak en versheid gaan dan toch verloren. Koop en bewaar dus niet meer koffie dan dat je per week of per twee weken gebruikt.

Koffiebonen bewaren in glazen pot

Voor een glazen pot geldt hetzelfde: zolang deze luchtdicht afgesloten kan worden, is het goed. Een weckpot met rubberen ring in het deksel werkt nog het beste. Zorg wel dat je de glazen pot in een donkere ruimte zet, anders dringen licht en warmte te snel binnen.

Bonen bewaren in de diepvries

In de diepvries? Als het ergens vochtig is, is het toch daar? Jep, dat klopt. Er zijn voordelen en nadelen aan koffiebonen bewaren in de vriezer. Het grote voordeel is dat je nergens je bonen zo lang kunt bewaren als in de vriezer. Ze blijven er maanden goed. Het nadeel is natuurlijk vocht. Als je er dus voor kiest je bonen in de diepvries te bewaren, doe ze dan per kleine portie in een lucht- en vochtdicht diepvrieszakje. Bewaar je je bonen namelijk in één grote zak, dan moet je steeds die zak opendoen om wat bonen eruit te halen. De rest van de bonen komt dan steeds opnieuw in aanraking met lucht en condens, wat de versheid niet ten goede komt.

Oh en tip: ontdooi de bonen niet voordat je ze gaat malen, maar maal ze meteen in bevroren toestand. En vries ze ook niet opnieuw in. Dit allemaal om condens te voorkomen.

Bewaar nooit je bonen in de koelkast! Ja, het is een koude donkere plek, maar nee, het is geen droge plek. Zelfs in een afgesloten bakje ontstaat al gauw condens aan de binnenkant. En wanneer het bakje steeds in en uit de koelkast gaat, veroorzaken de temperatuurverschillen oxidatie. Bovendien absorbeert koffie heel makkelijk geuren en smaken van andere voedingswaren. Je koffie zal dus niet bepaald naar koffie smaken als het tussen allerlei voedingswaren in je koelkast bewaard wordt.

Het beste blijft om koffie bij kamertemperatuur te bewaren.

Gemalen koffie bewaren

Bonen blijven geen bonen, eens worden ze gemalen. Als je geen volautomaat hebt die per kopje bonen maalt, maal je waarschijnlijk steeds een iets grotere hoeveelheid. Of je koopt koffie die al gemalen is. Hoe lang kun je gemalen koffie bewaren?

Feit is dat gemalen koffie sneller smaak verliest. Als je gemalen koffie koopt, kun je het beste de houdbaarheidsdatum op de verpakking controleren. Heb je de verpakking eenmaal geopend, sluit die dan zo goed mogelijk af en zet die, net als met de koffiebonen, op een koele, droge, donkere plek. Na een paar dagen begint de koffie zijn smaak te verliezen, maar blijft wel nog maanden goed.

Verder gelden alle tips over het bewaren van koffiebonen ook voor het bewaren van gemalen koffie.

Tip! Ben je barista of thuisbarista? Dan wil je jezelf of je gasten vast de allerbeste smaakbeleving geven! Lees deze 5 tips om de smaak van jouw kopje koffie te laten exploderen.

Tip! Bekijk mijn 7 tips voor een goede espresso, alsof je je in Italië waant.