De smaak van jouw fijne kopje geluk kun je op heel wat manieren beïnvloeden. Sommige liggen nogal voor de hand: denk aan de boonkwaliteit, de hoeveelheid koffie per kopje, de maalgraad, hoe je apparaat is ingesteld. Bekijk hier mijn 7 tips om de perfecte espresso te maken.

Maar hoe zit het met de factoren buiten de koffieboon en je koffiemachine? Kun je als barista de totale smaakbeleving voor je gasten nóg intenser en heerlijker maken? Ja, dat kan! Pas deze 5 tips toe en je gasten zullen blijven terugkomen.

De ogen willen ook wat

Dacht je dat alleen de neus en mond meedoen in het bepalen of de koffie lekker is? Niets is minder waar.

Tip 1 De entourage

Waar zal jij waarschijnlijk de koffie lekkerder vinden? In een vies café waar het tafeltje, schoteltje en kopje van ellende aan elkaar plakken, of in een mooie gezellige entourage met schone tafels en mooi servies? Natuurlijk heeft de entourage niet direct invloed op de smaak van de koffie zelf, maar wél op hoe je gasten de smaak ervaren.

Tip 2 Het servies

Over het servies gesproken: wist je dat het uiterlijk van het servies bijdraagt aan hoe je gasten de smaak van jouw koffie beleven? In porseleinen kopjes met dunne wanden smaakt de koffie zuurder dan in dik porselein. Ook de kleur van het kopje draagt bij: donkere kleuren als blauw laat de koffie zoeter smaken.

Extra tip voor de espressoschenkers: het espressokopje moet nét groot genoeg zijn dat deze met de koffie erin half gevuld is. Dan kan je gast de espresso goed ‘walsen’ in het kopje zodat de smaakaroma’s beter vrij komen.

Tip 3 Het serveren

De beste smaakbeleving creëer je zelf voor je gasten. Koffiedrinken is meer dan koffie drinken. Het is het uitje, het gesprek, het verwend worden. Bij dat laatste ben jij aan zet. Maak persoonlijk contact met je gasten, geef ze je aandacht, geef ze een glaasje water bij de koffie. In Italië en Griekenland is dat de normaalste zaak van de wereld, maar in Nederland kun jij er verschil mee maken. Zowel de neutrale smaak van het water als de extra service geven je gasten een betere beleving.

Tip 4 Het merkverhaal

Een bekend merk geeft bij voorbaat vertrouwen aan de gast dat er lekkere koffie geserveerd wordt.

Waarschijnlijk heb je een bewuste keuze gemaakt voor het merk koffie dat je serveert, bijvoorbeeld omdat je staat voor échte Italiaanse koffie zoals de merken Agust en La Genovese. Vertel je gasten tijdens het serveren iets over de unieke koffie die ze gaan proeven. Dat zal bijdragen aan hun gevoel een echte smaakervaring op te doen.

Tip 5 Het koekje bij de koffie

Zorg dat het koekje dat je bij de koffie serveert, de smaak goed in balans brengt. Is de koffie die je serveert wat zoetbitter? Zorg dat het koekje dan een frisse smaak ertegenover zet. Is je koffie ietsje zuurder? Dan maakt een bitter koekje het smaakpalet compleet.