Het is zomer! Zon of geen zon in Nederland, we houden allemaal van de zomerse sfeer en hoe kun je die beter creëren dan met overheerlijke ijskoffie? Ik geef je in dit blog drie recepten voor verfrissende koffie op een warme dag.

Welke koffie gebruiken voor ijskoffie?

De basis voor al mijn recepten is natuurlijk een goede, sterke espresso. Als je al op het internet hebt rondgesnuffeld naar recepten voor ijskoffie, ben je vast meerdere malen oploskoffie tegengekomen als ingrediënt. Daarmee kun je heus wel ijskoffie maken, zoals ze in Griekenland sterke Griekse oploskoffie gebruiken voor hun populaire, ijskoude frappé (Griekse ijskoffie). Maar de Nederlandse oploskoffie haalt het niet bij de Griekse oploskoffie.

Bovendien, waarom voor instant koffie gaan als je van de smaak van je eigen espresso in je ijskoffie kunt genieten? Dus, ja oploskoffie kan, maar mijn voorkeur ligt bij een vers gezette, dubbele espresso.

Filterkoffie kan ook, zolang je die maar extra sterk zet. Door de smeltende ijsklontjes wordt de ijskoffie al snel wat waterig, daarom heb je sterke koffie nodig voor een lekkere koffiesmaak.

Ijskoffie recept 1 – Espresso on the rocks

Persoonlijk hou ik van puur. Pure koffie, pure smaken. Zonder het gedoe van een speciale blender met ijscrusher. Mijn simpele no nonsense ijskoffie bestaat uit niets meer dan espresso en ijsklontjes.

Deze twee ingrediënten heb je nodig:
Een dubbele espresso of sterke filterkoffie
Genoeg ijsklontjes om een glas mee te vullen

Stap 1
Zet de espresso of sterke filterkoffie.
Stap 2
Vul een glas driekwart met ijsklontjes.
Stap 3
Schenk de (nog warme) espresso of koffie over de ijsklontjes.

Ijskoffie - Espresso on the rocks

Hou je meer van romig of ben je een zoetekauw? Dan maakt dit je espresso on the rocks extra lekker:
Suiker of een andere zoetstof
Melk (mag opgeschuimde melk zijn, hoeft niet)
Slagroom voor een extra romige, feestelijke topping

Stap 1
Zet de espresso of sterke filterkoffie en voeg suiker of zoetstof naar smaak toe.
Stap 2
Vul een glas driekwart met ijsklontjes.
Stap 3
Schenk de espresso of koffie over de ijsklontjes.
Stap 4
Giet 75 ml tot 150 ml melk over de ijsklontjes met espresso (afhankelijk van je smaak)
Stap 5
Maak je ijskoffie af met een lekkere toef slagroom

Tip! Het is iets meer werk, maar zeker de moeite waard: gebruik ijsklontjes gemaakt van koffie in plaats van ijsklontjes gemaakt van water. Dan wordt je ijskoffie niet waterig en behoud je de volle, sterke koffiesmaak.

Ijskoffie recept 2 – Affogato

Opnieuw een simpel, maar oh zo lekker recept! Affogato is niets meer dan koffie met ijs. Geen ijsklontjes, maar roomijs. Vanille-ijs bijvoorbeeld. Niets is méér Italiaans dan de combinatie van Italiaanse espresso en Italiaans ijs. Geen wonder dat het idee in Italië zelf ontstaan is, rond 1950 toen de ijssalons in Italië hun opmars deden.

Dit heb je minimaal nodig:
Espresso
Vanille-ijs of een andere smaak roomijs

Dit maakt je Affogato extra lekker:
Likeur
Karamel of honing
Nootjes

Omdat het bolletje roomijs als het ware ‘verdrinkt’ in de espresso, heeft dit koffiedessert de naam ‘affogato’ gekregen, wat verdronken betekent.

Ijskoffie - Affogato

Stap 1
Schep 1 bol ijs in een klein glas of kopje. Zet het desnoods nog even weg in de vriezer zodat het echt ijskoud is.
Stap 2
Zet per glas een shot verse, hete espresso.
Stap 3
Pak het ijskoude glas met het bolletje ijs en schenk de hete espresso erover heen.
Stap 4
Maak je Affogato af met iets lekker zoets naar smaak: een koffielikeur of grand marnier. Of als je het alcoholvrij wil houden, smaakt karamelsaus of honing ook fantastisch, samen met wat notenschaafsel.

Zomer recept 3 – Coffee & Tonic

Dit is mijn absolute favoriet in de zomer. De naam verklapt al de enige twee ingrediënten van deze verrassend lekkere zomerse koffie. Eigenlijk mag ik dit recept geen ijskoffie noemen, want er is geen ijs. Maar deze Coffee & Tonic is o zo verfrissend op een warme dag!

Dit heb je minimaal nodig:
Dubbele espresso
Tonic (kies jouw favoriete smaak)

Stap 1
Pak een tumbler glas of een ander breed glas
Stap 2
Maak een dubbele espresso
Stap 3
Vul twee derde van het glas met tonic
Stap 4
Giet voorzichtig de dubbele espresso op de tonic

Coffee & Tonic

De espresso mag nog warm zijn. Door langzaam de espresso over de tonic te gieten, ontstaan er 3 mooie lagen in het glas: onderin de transparante tonic, daarboven de koffie en daarop een mooie laag schuim. Die laag ontstaat vanzelf door de reactie van de koffie met de tonic.

Ik kan niet wachten op de eerste warme zomerdag!

Tip! Benieuwd hoe je de lekkerste espresso zelf maakt? Lees mijn 7 tips voor de perfecte espresso.

Tip! Wist je dat je met espresso ook een feestelijke cocktail kan maken? Kijk hoe je makkelijk een chique Espresso Martini maakt voor je gasten.