Is koffie gezond? Hoeveel kopjes koffie per dag is goed voor je? We zijn zo gehecht aan ons trouwe, troostende bakje, maar waar komt onze geliefde koffiedrinkgewoonte eigenlijk vandaan? Hieronder geef ik je antwoord op al je vragen!

Is koffie gezond?

Wat dacht je! En dat zeg ik niet omdat ik zelf niet zonder koffie kan 😉. Maar echt, koffie met mate is gezond. Wist je dat gefilterde koffie zelfs in de Schijf van Vijf staat? Mits je hem zonder suiker drinkt natuurlijk.

Met elk kopje koffie voorzie je je lichaam ook van het nodige vocht. In wezen drink je een kopje water, want koffie bestaat voor het grootste deel uit water. De bewering dat koffie je lichaam uitdroogt, is niet waar.

Inmiddels is zelfs bewezen dat een paar kopjes koffie per dag het risico op hartziekten, beroertes en diabetes type 2 verlaagt. Een smakelijkere effectieve bescherming kun je niet hebben, toch?

Hoeveel kopjes koffie per dag?

Dat ligt eraan wat voor koffie je drinkt. Hier een paar feitjes die je helpen bepalen hoeveel koffie per dag je het beste kunt drinken:

  • Ongefilterde koffie bevat cafestol. Van dat stofje wil je niet te veel binnenkrijgen, want het verhoogt je slechte cholesterol (LDL). En dat verhoogt juist weer het risico op hartziekten en beroertes. Ben je dus van de espresso, capsules of koffie uit een cafetière of percolator, dan kun je je koffieconsumptie beter beperken tot 1-3 kopjes per dag. Giet je het liefst de hele dag door koffie naar binnen, gebruik dan gefilterde koffie of koffiepads. Die koffie bevat nauwelijks cafestol en kun je naar hartenlust blijven drinken.
  • Twee kopjes koffie helpen je om wakker te worden, je beter te concentreren of je minder moe te voelen, maar het heeft geen zin om hiervoor eindeloos koffie te drinken. Het opwekkende effect houdt op na twee kopjes.
  • Hoe lekker en gezond koffie ook is, van te veel cafeïne kun je last krijgen. Wat ‘te veel’ voor jou is, laat je eigen lichaam aan je merken. Krijg je hoofdpijn, hartkloppingen of andere klachten, dan heb je teveel cafeïne gehad en is het voor jou beter om voortaan minder koffie te drinken.

Wie heeft koffie uitgevonden?

Over de geschiedenis van koffie gaan heel wat verhalen rond! Het verhaal van de Ethiopische geitenhoeder bijvoorbeeld, wiens geiten de bessen van de koffieplant aten en daardoor energieker werden dan normaal. Dat verhaal gaat terug tot de 9de eeuw. Het drinken van een drankje van geroosterde koffiebonen werd bij toeval door monniken ontdekt. Het koffiedrinken op grotere schaal kwam pas in de 11de eeuw in zwang toen koffie in de Arabische en Perzische wereld werd gebracht. Zij noemden de drank ‘qahweh’, waaraan ons woord koffie is ontleend. Pas veel later, in de 17de eeuw, werd koffiedrinken extreem populair in Europa.

Wij Nederlanders denken dus misschien met ons ‘bakkie pleur’ typisch Nederlands te zijn, maar eigenlijk hebben we de gewoonte om koffie te drinken uit verre exotische landen geadopteerd als onze eigen cultuur. Maar goed ook! Want wat is je dag zonder dat bakkie?

Hoe koffie zetten?

Hoe zet je koffie? Of beter gesteld: welke manier van koffiezetten past het beste bij jouw smaak en bij je dagelijkse leven? De vele koffiezetmethoden zijn overweldigend, maar ik heb de zeven populairste manieren haarfijn voor je op een rij gezet in het artikel 7 verschillende methoden om de lekkerste koffie te zetten.

Waarom krijg je water bij je koffie?

Als je in Italië bent geweest, weet je niet beter: bij elk kopje koffie krijg je altijd een glas water geserveerd. Waarom water bij de koffie? Inmiddels weet je dat het niet bedoeld is om het vochtgehalte in je lichaam aan te vullen. Nee, die Italianen weten gewoon wat smaakbeleving inhoudt! Dat glas water is ervoor bedoeld dat jij de koffie optimaal proeft en er dus optimaal van kan genieten. Water neutraliseert namelijk de smaken in je mond. De beste manier om je koffie goed te proeven, is dat je vóór elk slokje koffie eerst een slokje water neemt. Wat mij betreft zou elk restaurant en café voortaan een glaasje water bij de koffie moeten geven. Wat jij?

Tip! Krijg je ook een trillend oog van al die verschillende koffievarianten op de kaart? Kom erachter waarin ze verschillen in mijn blog De 10 populairste koffievarianten.

Tip! Wil je de hele beleving van echte Italiaanse espresso? Probeer dan eens onze duurzame koffie van lokale Italiaanse koffiebranders.