Of jouw koffie nu in een paar seconden klaar moet zijn, of je hebt ruim de tijd, of je nu thuis bent of op reis: voor iedereen is er een perfecte koffiezetmethode die je altijd de lekkerste koffie oplevert.

Na het bekijken van deze 7 koffiezet manieren weet jij precies wat het beste bij jou en je levensstijl past.

Percolator koffie zetten

Hou je van een lekkere espresso en die Italiaanse vibe, maar heb je geen espressomachine? Dan is een percolator ideaal. Je moet wel net iets meer tijd hebben dan een paar seconden, want koffie zetten met de percolator is een manier van slow coffee zetten. Maar het wachten is meer dan de moeite waard. 

Lees hier meer over hoe je de lekkerste percolator koffie zet.

Hoe werkt een percolator?

Je zet de percolator op een vuurtje, bijvoorbeeld op een klein pitje van je gasfornuis of op een camping gasstel. Wanneer het water in de percolator bijna kookt, wordt het water omhooggestuwd, sijpelt langzaam langs de koffie en komt uiteindelijk in het schenkgedeelte van de percolator. Door het langzame proces krijgt de koffie zoveel aroma dat die heerlijke Italiaanse espresso smaakt.

De moka pot

De moka pot lijkt qua uiterlijk erg op een percolator en net als de percolator zet je een moka pot op het vuur. En net als uit de percolator, is koffie uit een moka pot echte slow coffee en smaakt naar een goede espresso.

Het verschil tussen een percolator en een moka pot

Eigenlijk is enige verschil de werking van de moka pot: Als het water door de hitte omhoog gaat, wordt het opwaarts door de koffie geperst. Daarna komt het in het schenkgedeelte terecht, dat bij de moka pot bovenin is, terwijl de schenkkan bij de percolator onderin is.

Of je nu een percolator of een moka pot gebruikt, je bent hoe dan ook verzekerd van een heerlijke aromatische koffie, met dank aan het langzame proces en de zachte, lage druk waarmee het water door de koffie gaat. Dit is zowel thuis als op de camping een ontspanmomentje met smaak.

Cafetière koffie

Een cafetière wordt ook wel een french press genoemd. Het is één van de makkelijkste manieren om koffie met de hand, zonder filter te zetten. Het enige dat je nodig hebt, is kokend heet water en gemalen koffie. En de cafetière zelf natuurlijk.

Hoe werkt een cafetière

Het werkt super simpel: Doe de gemalen koffie in de cafetière, giet er kokendheet water overheen en laat de metalen zeef net bovenop het mengsel van water en koffie zakken. Wacht een paar minuutjes en druk de zeef dan langzaam naar beneden. Zo scheid je de koffie van de rest en schenk je een geurende kop koffie voor jezelf in.

AeroPress koffie

Zie een AeroPress als een innovatievere versie van de traditionele french press. De AeroPress bestaat nog niet zo lang, pas sinds 2005. Maar de populariteit ervan heeft een grote vlucht genomen!

Koffie zetten met de AeroPress is heel makkelijk. Omdat het apparaat van plastic gemaakt is, kun je hem makkelijk op reis meenemen zonder het gevaar van gebroken glas, zoals dat van de cafetière.

Hoe werkt de AeroPress

Je zet de AeroPress bovenop een kopje of kannetje. Het onderste gedeelte bestaat uit de filterhouder met een dun papieren filter en een plastic koker waarin je de gemalen koffie en het kokendhete water doet. Vervolgens zet je de andere helft van de AeroPress net bovenop het koffiemengsel. Daardoor ontstaat een vacuüm, waardoor de koffie niet direct door het filter loopt. Nu hoef je maar een paar seconden te wachten en dan kun je de bovenste helft door de koffie naar beneden drukken, waarmee je de koffie door het papieren filter in je kopje perst.

Filterkoffie zetten

Ja ja, deze gouwe ouwe manier van koffiezetten heeft alle nieuwerwetse machines overleefd! Sterker nog, filterkoffie wint opnieuw aan populariteit. En dat is niet gek, want ook voor deze koffiezetmethode hoef je niet eens koffiezetapparaat in huis te hebben. Een handfilter is klein, stijlvol en makkelijk overal mee te nemen. Zet de filterhouder met papieren filter simpelweg op een kannetje of kopje, vul het filter met koffie en schenk het hete water erover heen. Even later is je kopje gevuld met geurende verse koffie.

Zet je vaak grotere hoeveelheden koffie? Dan kun je beter een ouderwets filter koffiezetapparaat gebruiken.

Koffie uit een koffiemachine

Hou je van snelle koffie, maar wel met verse koffiebonen? Dan kan je niet om een espressomachine heen.

Koffiezetten met een volautomaat

De snelste en makkelijkste weg is een volautomaat: zolang de automaat maar gevuld is koffiebonen en water, hoef je alleen op een knopje te drukken en je verse hete koffie stroomt zo je kopje in. Ideaal voor een snel bakje van hoge kwaliteit.

Koffiezetten met een pistonmachine

Een pistonmachine is een halfautomaat. Het woord zegt het al: één druk op de knop is net niet genoeg voor je kop koffie. Maar je voelt je met een pistonmachine wel een ware barista! Je maalt de bonen apart, maar verder is het gemak bijna net zo groot als met de volautomaat. En het geeft je meer bewegingsvrijheid om te ‘spelen’ met de maalgraad en smaak van de koffie. Maatwerkkwaliteit op jouw manier dus!

Tip: Probeer onze Italiaanse koffies!

Op zoek naar een koffiemachine op kantoor? Dit zijn onze favorieten.