Percolator koffie zetten

Je kent dat kleine metalen koffiepotje in de vorm van een zandloper vast wel. De percolator ziet er huiselijk en toch super stijlvol uit. Maar hoe smaakt koffie uit een percolator? En hoe werkt koffie zetten met een percolator? Over een paar minuten weet je het.

Hoe smaakt percolator koffie?

Koffie uit een percolator is technisch gezien geen espresso, maar qua smaak komt percolator koffie het dichtst bij een espresso in de buurt. Het is sterke koffie met een intense smaak. Heb je thuis of op kantoor dus geen espressomachine staan, maar ben je wel een echte espressoliefhebber? Gun jezelf dan een momentje om die percolator te laten pruttelen.

Hoe werkt een percolator?

De percolator bestaat uit drie delen:
• Het onderste deel, waarin het water wordt opgewarmd
• Het metalen filter dat bovenop het onderste deel komt: hierin doe je de gemalen koffie
• Het bovenste deel, waarin de koffie terechtkomt na het opwarmen van het water

Wanneer het water in de percolator bijna kookt, komt het water via een hol buisje omhoog, wordt door de koffie heen gestuwd en wordt dan opgevangen in het bovenste gedeelte van de percolator.

Koffie zetten met de percolator is een manier van slow coffee zetten; het kost je een paar minuutjes. Maar daardoor krijgt de koffie wel lekker veel aroma, zodat die net als een echte Italiaanse espresso smaakt.

Tip! Blijf erbij wanneer de percolator opwarmt en luister goed of je de koffie nog hoort pruttelen. Zodra het pruttelen stopt, is de koffie klaar en kun je de percolator van het vuur afhalen. Dan voorkom je dat de koffie verbrandt of een vervelende bijsmaak krijgt.

Het verschil tussen een traditionele percolator en elektrische percolator

De traditionele percolator is perfectie in al zijn eenvoud. Hij is simpel in gebruik, goedkoop in aanschaf en onbreekbaar. Bovendien heb je geen stroom of stopcontact nodig. Dus overal waar je maar heengaat, ben je verzekerd van goede verse koffie. Het enige dat je nodig hebt is een warmtebron, zoals je gasfornuis. Zelfs een camping gasstel voldoet.

Tip! Heb je geen gas thuis, maar keramische kookplaten of inductie? Zorg er dan voor dat je een roestvrij stalen percolator gebruikt, die is voor al deze warmtebronnen geschikt.

De elektrische percolator is net zo eenvoudig te gebruiken, alleen heb je uiteraard wel stroom nodig.
De hittebron is al ingebouwd. Een elektrische percolator is zo gemaakt dat die zichzelf uitschakelt als de koffie klaar is. Je hoeft er dus niet bij te blijven zoals bij de traditionele percolator. Hij is ietsje duurder dan de traditionele versie, maar bij beschikbaarheid aan elektriciteit nóg makkelijker in gebruik.

Zo zet je koffie met een percolator

Stap 1: Vul het onderste gedeelte tot net onder het ventiel met water
Stap 2: Plaats het metalen filter erop en vul die tot de rand met koffie. Strijk de koffie glad (druk het niet aan), het moet niet boven de rand uit komen.
Stap 3: Schroef het bovenste gedeelte erop en zet de traditionele percolator op middelhoog vuur. Of schakel je elektrische percolator aan.
Stap 4: Koffie klaar en uitgeprutteld? Genieten maar!

Koffie voor percolator

Welke koffie kun je het beste voor een percolator gebruiken? Het beste resultaat heb je met een grove tot medium maling. Bij een fijne maling zoals snelfilterkoffie zijn de deeltjes zo klein dat ze door de gaatjes van het metalen koffiefilter passen en je wil niet dat dit gebeurt.

Percolator schoonmaken

Het schoonhouden van je percolator is simpel: spoel na gebruik de onderdelen goed af met heet water zodat er geen koffie achterblijft. Heb je last van kalk? Zet dan je percolator op het vuur en warm een mengsel van heet water en azijn erin op. Door dat mengsel door je filter te laten sijpelen, wordt die weer als nieuw. Of, nog beter, voorkom kalkaanslag door gefilterd water of mineraalwater voor je koffie te gebruiken.

Tip! Wil je de hele beleving van echte Italiaanse espresso? Probeer dan eens onze duurzame koffie van lokale Italiaanse koffiebranders.

Bekijk in vogelvlucht 7 verschillende methoden om de lekkerste koffie te zetten.