Weet jij het verschil tussen een lungo en een americano? Tussen een latte en latte macchiato?
Na het lezen van dit blog heb je nooit meer een trillend oog van die uitgebreide koffiekaart en weet je precies welke koffievariant jouw favoriet is. Daar gaat ie!
Espresso
Laten we maar met de makkelijkste beginnen: de espresso. De espresso is de basis van alle andere varianten. Het is dat kleine kopje donkere vocht waar de Italianen zo gek op zijn: 30 ml geconcentreerde Italiaanse koffie, gemaakt door water onder hoge druk door gemalen koffie te persen. Omdat espresso zo puur is, kun je goed verschillende smaken proeven. Afhankelijk van de gebruikte bonen en/of afstelling van je maalgraad varieert dat tussen zuur, zoet en bitter.
Tip! Wil je leren espresso te maken? Lees mijn 7 tips voor de perfecte espresso.
Ristretto
Ristretto is een nog wat sterkere bak dan espresso: je gebruikt dezelfde hoeveelheid koffie, alleen de helft minder water, maar 15 ml in je kopje in plaats van 30ml. Dit is dus echt een heerlijk stroperige koffiesmaak explosie, alleen heb je hem met één of twee slokjes op.
Americano
Nog zo’n populaire variant. Deze is een stuk minder sterk. Je maakt een americano simpelweg door een lekkere espresso te zetten en vervolgens heet water er bovenop te gieten. Aanlengen dus, in de verhouding van 1 op 2: aan 30ml espresso voeg je 60ml heet water toe (let op, het water moet niet kokend heet zijn, want dan wordt je americano bitter) en klaar is je net iets minder sterke kop geurende koffie.
Lungo
De lungo is, net als de americano, een combinatie van espresso en extra veel heet water. Wat is dan het verschil? Het verschil zit hem in hoe je je lungo zet. In plaats van je espresso naderhand aan te lengen, zet je een espresso zoals gebruikelijk, alleen pers je nu 1,5 tot 2 keer zoveel water door de koffie heen. De doorlooptijd van het water is wenselijk gelijk aan dat van een espresso, tussen de 20 en 30 seconden. Het is dus van belang bij een lungo je maalgraad grover te zetten voor een juiste doorlooptijd. Smaakzaak, gewoon proberen en kijken of dit jouw ding is.
Cortado
Heb je je koffie liever een tikje romig? Probeer dan eens een cortado. Ook bij de cortado begin je met een kopje espresso. Daaraan voeg je simpelweg 40ml opgeschuimde melk toe en klaar is jouw cortado.
Espresso macchiato
Espresso macchiato is eigenlijk gewoon een kopje espresso waar je melkschuim bovenop hebt geschept. De pure, sterke smaak van de espresso wordt dan net ietsje verzacht, maar niet te veel.
Cappuccino
Voor de koffieliefhebbers die van nóg romiger en zachter houden, is cappuccino de favoriet. Cappuccino is een enkele espresso met gelijke delen warme melk en een laag melkschuim. Een klassieke cappuccino heeft een bruine buitenrand en een witte “vlek” in het midden. Tegenwoordig zie je de meest fraaie latte art in deze koffie variant. Het is onmiskenbaar een echte Italiaanse klassieker om de dag mee te beginnen.
Latte
Die noemen we ook wel ‘koffie verkeerd’: aan je espresso wordt zo’n 250 ml gestoomde melk (da’s meer dan in de cappuccino) toegevoegd. Die melk is dunner opgeschuimd en geeft maar een dun laagje schuim. Veel melk, weinig koffie. Een getrainde barista kan zich hierop heerlijk uitleven met de diverse latte art figuren.
Latte macchiato
Verwar de latte macchiato vooral niet met de latte (en/of de eerder omschreven reguliere macchiato). De koffie en melk verhoudingen zijn hetzelfde, maar de latte macchiato zet je heel anders. In plaats van eerst de espresso te maken en dan de melk erbij te doen, begin je met het gieten van de steviger opgeschuimde melk in een glas. Daarna giet je de espresso erbij. Die vormt dan een mooie bruine laag tussen de melk en de melkschuim. Een feest voor de tong én het oog!
Flat white
Een goede flat white smaakt niet slap of waterig. De basis is een ristretto of een dubbele espresso. Net als bij de latte komt daar licht opgeschuimde melk bij, maar minder veel dan bij de latte, namelijk maar 150ml in plaats van 250ml. De flat white is dus iets sterker van smaak, maar nog steeds lekker zacht.
De lekkerste Italiaanse koffie
Jouw espresso en alle varianten die je wil uitproberen, smaken natuurlijk het best als je de echte Italiaanse koffie ervoor gebruikt. De koffie waar de Italiaanse koffiebrander trots op is.
Gelukkig hoef je daarvoor niet helemaal naar Italië! Ik verkoop enkel echte Italiaanse koffie van familiebranderijen uit Noord-Italië. Hoe puur wil je het hebben?
Koop hier de koffiemelanges van Italiaanse branders Agust en La Genovese.