Koffiebonen malen! Er gaat werkelijk niets boven een kop koffie van versgemalen bonen. Een professionele barista of fervent koffieliefhebber pakt nooit gewoon een open pak voorgemalen koffie van de plank, maar maalt voor elk kopje koffie ter plekke de koffiebonen.
Maar waarom is koffie malen direct voor het koffiezetten zo belangrijk? En waar moet je op letten voor het beste resultaat?
Koffie malen
Koffiebonen malen op het moment dat je koffie zet, doe je maar om één reden: hoe verser de koffie, hoe hoger de kwaliteit en hoe beter de smaak. Dat komt omdat koffie die gemalen is, sneller oud wordt. Elk kruimeltje koffie wordt namelijk direct na het malen blootgesteld aan lucht en licht, waardoor de koffie snel oxideert en zijn smaak verliest. Dat gaat heel snel, zelfs al binnen een paar minuten.
Mocht je dus twijfelen tussen koffiebonen en gemalen koffie, dan heb je hier het antwoord. Voor iedereen met gevoelige smaakpupillen (of als je jezelf en je klanten alleen het beste van het beste wil geven), is koffiebonen vers malen een must. Dat kan op allerlei manieren.
Koffiebonen malen met de hand of elektrisch?
Koffiebonen kun je malen met een elektrische molen of met een handmolen. Je voorkeur zal afhangen van je situatie: wil je dat het bonen malen geen dagelijkse aanslag op je tijd doet wanneer je vlug even een bakkie wil doen, dan kun je beter voor een elektrische koffiebonenmaler gaan. Neem je juist graag de tijd voor je koffiezetritueel en vind je het lawaai van een elektrische molen niet zo fijn, gebruik dan een handmolen. Staat nog chique in je keuken ook.
Koffie malen met een elektrische bonenmaler
Welke koffiebonenmaler je moet hebben, hangt erg van je smaak en je budget af.
De duurdere elektrische bonenmalers hebben maalschijven. De koffiebonen worden dan tussen die maalschijven fijngemalen. Het voordeel is dat het malen heel consistent gebeurt, de korrels koffie zijn allemaal even groot en is goed voor de lekkere smaak van je koffie.
Zelf ben ik fan van de ECM Molen S-Automatik 64, waarmee je heel nauwkeurig de maalgraad kunt instellen en steeds opnieuw van de beste kwaliteit koffie geniet.
Heb je geen budget voor een goede kwaliteit koffiebonenmaler met maalschijven, dan is er de goedkopere variant met messen. Elektrische koffiebonenmalers met messen koop je al vanaf twee tientjes. De koffiebonen worden dan niet fijngewreven tussen schijven maar in stukjes gehakt door twee ronddraaiende mesjes. De maling is daarmee nooit zo consistent als bij een maler met schijven, maar heb je weinig budget en wil je toch echt verse koffie, dan is koffiebonen malen met een goedkopere molen nog altijd een betere optie dan koffie zetten met voorgemalen (dus oude) koffie.
Koffiebonen malen met de hand
Koffie malen met de hand is ook een goede optie! Omdat je met de hand maalt, heb je alle invloed op het malen. Bij veel handmatige koffiemolens kun je zelf de maalgraad aanpassen, dat wil zeggen, hoe grof of fijn je de koffie wil malen. Verder is het makkelijk meenemen naar plekken waar je geen stopcontact hebt (handig voor de reizigers en wandelaars onder ons) en je kat schrikt zich niet steeds rot van het snerpende geluid dat een elektrische molen produceert.
Maalgraad koffie
Over de maalgraad van de koffie gesproken! Ook dat bepaalt in grote mate de smaak van je koffie. Meestal spreek je van een maalgraad zoals grof gemalen, medium gemalen en fijn gemalen. Welke maalgraad je nodig hebt, hangt af van de koffievariant die je wil maken en de koffieboon zelf. En niet te vergeten je eigen smaakvoorkeur. Eén gram gemalen koffie meer of minder, grof of net iets fijner gemalen: het heeft allemaal invloed op de doorlooptijd van het water en daarmee op de smaak van je koffie.
Maalgraad espresso
Voor espresso heb je een fijne maling nodig. Lees hier hoe je zelf de perfecte espresso met versgemalen bonen maakt.
Maalgraad filterkoffie
Voor filterkoffie heb je een medium tot grove koffiemaling nodig.
Drink je regelmatig verschillende soorten koffie waarvoor je verschillende maalgraden nodig hebt, koop dan een koffiebonenmaler waarmee je makkelijk de maalgraad kunt instellen.
Tip! Voor als je toch gemalen koffie wil bewaren voor later
Is het nou echt zo erg om gemalen koffie te bewaren voor later gebruik? Persoonlijk ben ik geen voorstander omdat ik nu eenmaal de beste, lekkerste koffie wil. Vers malen heb ik er graag voor over. Maar wil je toch graag koffie bewaren, lees dan mijn blog Koffiebonen bewaren en gemalen koffie bewaren: zo doe je dat!. Daarin leg ik je uit hoe je je kostbare gemalen koffie of koffiebonen zo lang mogelijk vers en op smaak houdt.