Flat white koffie

Wat is flat white koffie? Wat is het verschil tussen een flat white en bekendere koffievarianten zoals cappuccino? En het allerbelangrijkste: wat is het ideale flat white recept? Lees verder en al je vragen over flat white koffie worden beantwoord.

Wat is een flat white

Flat white koffie is smaakvolle aromatische koffie met een heerlijk zachte melkschuimlaag. Omdat het melkschuim zo fijn is, kun je makkelijk latte art toepassen op een flat white. Van buiten ziet een flat white in een glas er net zo mooi uit als een latte, alleen is de flat white een stuk kleiner en verfijnder van smaak.

Deze koffievariant is vanuit Australië naar ons overgewaaid. Heel nieuw is deze variant niet, flat white koffie bestaat al sinds 1980. Toch is de flat white in Nederland nog steeds net iets minder bekend dan onze vertrouwde cappuccino en koffie verkeerd.

Verschil flat white en cappuccino

Eigenlijk lijkt de flat white op geen enkele manier op cappuccino, ondanks dat je ze qua uiterlijk nauwelijks uit elkaar houdt. Ten eerste zit in een flat white meer koffie: bij een cappuccino is de basis een enkele espresso, bij een flat white een dubbele espresso of ristretto.

De hoeveelheid melk is ongeveer hetzelfde, alleen is de verhouding tussen melk en melkschuim verschillend. Bij een cappuccino krijg je naast een deel melk ook een flinke laag luchtig geklopt schuim. Maar bij de flat white zit van de twee delen melk het meeste in je koffie, met daarbovenop een dunne laag heel fijn microschuim.

Verschil flat white en koffie verkeerd

Het grootste verschil tussen een flat white en een koffie verkeerd (ook wel ‘latte’ genoemd) is dat de hoeveelheden compleet anders zijn: voor een koffie verkeerd gebruik je een veel grotere plons melk en maar 1 espresso. De verhouding is wel driekwart melk (inclusief de schuim bovenop) en een kwart koffie. Je hebt dus een behoorlijk glas nodig voor een latte, terwijl de flat white in een kleinere kop of een kleiner glas past en sterker smaakt door de dubbele hoeveelheid koffie.

Verschil flat white en latte machiato

De verschillen tussen een flat white en een latte machiato zijn hetzelfde als bij een koffie verkeerd of latte. Alleen is er in de bereiding nog een groot extra verschil: bij de latte machiato gaat eerst de opgeschuimde melk in het glas en daarna wordt de espresso erbovenop gegoten. Bij de flat white is het omgekeerd: eerst gaat de espresso in de kop en daarna de melk en het schuim.

Flat white recept

En dan nu het belangrijkste: hoe kun je zelf flat white maken? Voor het maken van een goede flat white koffie zijn de verhoudingen tussen melk en koffie erg belangrijk.

Flat white verhouding

De juiste verhouding is een dubbele shot espresso of ristretto (in elk geval minimaal 30ml sterke koffie) en 130-150 ml melk.

Flat white maken

Wat heb je nodig om een flat white te maken?

  • Een espressomachine
  • Versgemalen espressobonen voor de espresso
  • Volle melk voor een extra mooie romige schuimlaag.
  • Een stoompijpje bij je espressomachine of een andere soort melkopschuimer

Zo maak je jouw flat white:

Stap 1: Warm het kopje of glas op waarin je de flat white serveert. In een koud kopje koelt de koffie te snel af, zo zonde van de smaak!
Stap 2: Zet een dubbele espresso van je versgemalen koffiebonen.
Stap 3: Bereid de melk en melkschuim. Zo doe je dat:

Doe koude melk in een kannetje en stoom de melk warm tot 65 graden met het stoompijpje van je espressomachine. Zorg dat het niet te veel schuimt, anders krijg je de dikke schuimlaag van een cappuccino.

Heb je geen stoompijpje? Dan kun je de melk ook gewoon opwarmen in de magnetron en een losse melkopschuimer gebruiken (elektrisch of met de hand).

Tip! Is je melk klaar, tik het melkkannetje dan een paar keer tegen je aanrecht om de belletjes eruit te halen. Dan wordt je schuim dat fijne zachte microschuim dat helemaal hoort bij een flat white.

Stap 4: Giet de warme melk bij de espresso
Stap 5: Schenk een dunne laag fijne melkschuim bovenop de koffie
Stap 6: Geniet van je aromatische, romige flat white koffie!

Tip! Wil je de hele beleving van echte Italiaanse espresso? Probeer dan eens onze duurzame koffie van lokale Italiaanse koffiebranders.

Bekijk in vogelvlucht 7 verschillende methoden om de lekkerste koffie te zetten.