Het is zo normaal om de dag te beginnen met koffie. Of om later op de ochtend met vrienden, collega’s of klanten een kop koffie te drinken. En om je middagdip met koffie te bestrijden.
Koffie hoort zo onverbrekelijk bij onze dagelijkse beslommeringen, dat we soms vergeten wat een reis die koffiebonen afleggen om gebrand en gemalen in jouw kopje terecht te komen. Waar komt die koffie eigenlijk vandaan?
Koffie producerende landen
Ondanks dat Nederland vol staat met koffiebranderijen en ik trots ben op mijn Italiaanse biologische koffie, staat Nederland en Italië niet in de lijst met koffie producerende landen.
In plaats daarvan worden de bonen uit andere landen geïmporteerd als ze nog rauw en groen zijn.
Waar groeit koffie?
Koffieplanten groeien alleen goed in gebieden met vruchtbare grond, veel zon en een hoge luchtvochtigheid. Veel regen dus, nog meer regen dan in Nederland 😉. En dan denk je aan… jawel, de tropen. Het zijn de landen rond de evenaar die voor de grootste koffieproductie en koffie export zorgen.
Al die landen bevinden zich in de Coffee Belt, de gordel die als het ware van west naar oost de evenaar volgt: van Midden-Amerika en Zuid-Amerika naar Afrika en naar Azië.
Hoewel er op elk continent veel meer landen zijn die heerlijke koffie produceren, steken deze landen er met kop en schouder bovenuit:
• In Latijns-Amerika zijn Brazilië en Colombia de grote koplopers.
• In Afrika groeit de meeste koffie in Ethiopië, Kenia en Rwanda.
• En in Azië komt de meeste koffie uit India, Indonesië en Vietnam.
Herkomst koffie: het verschil tussen Arabica bonen en Robusta bonen
Ook de hoogte speelt een rol voor de verschillende koffieplanten. De bekendste koffieplanten zijn de Robusta en de Arabica, maar wist je dat de meeste bonen van jouw favoriete 100% Arabica koffie boven 1000 meter hoogte verbouwd worden? In de hooglanden is de temperatuur rond de 18 tot 21 graden, perfect voor de Arabica koffieplant.
De hoogte waarop de Arabica bonen verbouwd worden, is de reden voor de zachte smaak van deze bonen. In hoger gelegen gebieden zijn er minder ziekten en parasieten waartegen de koffieplant zich anders van nature tegen zou beschermen door meer cafeïne aan te maken. Doordat de Arabica koffieplant minder cafeïne hoeft aan te maken, blijft de smaak van de bonen mild. De hoogte van de gebieden waar de Arabica koffieplanten groeien, is dus onlosmakelijk verbonden aan de populaire milde smaak van de Arabica koffiebonen. De gebieden waar de meeste Arabica koffieplanten groeien, liggen in Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Centraal-Afrika en Oost-Afrika.
De Robusta doet zijn naam eer aan door te kunnen floreren in lager gelegen gebieden, waar het heter en droger is en waar ze moeten vechten tegen meer ziekten en parasieten. Deze koffieplant maakt veel meer cafeïne aan als natuurlijke bescherming. De bonen zijn dus krachtiger en bitterder van smaak. Daardoor vind je de Robustabonen meestal alleen terug in melanges met Arabicabonen, omdat 100% Robusta te bitter of aards zou smaken.
Robusta bonen groeien voornamelijk in de lager gelegen gebieden van Centraal-Afrika, West-Afrika en Azië. In verschillende landen van de Coffee Belt worden, afhankelijk van het gebied, zowel Robusta bonen als Arabica bonen verbouwd.
Benieuwd hoe een gemiddelde werkdag voor een Ethiopische koffieboer eruit ziet? Ik heb met ze meegewerkt. Lees mijn blog over mijn reis naar Ethiopië. Grote kans dat je dan nóg meer dat heerlijke kopje koffie in de ochtend, met je vrienden of als oppepper bij een middagdip gaat waarderen 😊.