Koffie americano

Wat is een americano en hoe maak je die? In dit artikel leg ik je haarfijn uit wat americano koffie is. Je weet straks ook precies het verschil tussen een lungo en een americano, waar de americano vandaan komt en hoe je de lekkerste americano kan maken.

Ben je een barista of hou je gewoon ontzettend van koffie in al zijn varianten? Dan is dit blog krachtvoer voor je. Op naar de perfecte koffie americano!

Wat is een americano?

De grote hamvraag: wat is een americano? Gewoon slappe koffie, zoals veel Nederlanders al gauw zullen roepen? Nee hoor, het is een ontzettend populaire en toegankelijke koffievariant, gemaakt van goede kwaliteit espresso en heet water.

De americano is niet te sterk en je vult er een aardig kopje koffie mee. Qua sterkte en smaak komt het ’t dichtst bij filterkoffie. Alleen de koffiezetmethode is heel anders. Verderop lees je hoe je een americano maakt met espresso en heet water.

Waar komt de americano vandaan?

Waarom heet de americano een americano… Dat is te verklaren met het meest bekende verhaal over het ontstaan van de koffie americano. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden de Amerikaanse soldaten die in Italië gestationeerd waren, de espresso veel te sterk. Daarom lengden ze de espresso aan met heet water, zodat het qua smaak meer leek op de koffie die ze in hun thuisland gewend waren. Sindsdien heeft die aangelengde espresso het overleefd tot de huidige koffievariant Americano.

Verschil lungo en americano

Het is nogal makkelijk om een lungo en een americano door elkaar te halen, want ze bestaan allebei uit dezelfde twee ingrediënten: een espresso en extra heet water. Op het oog lijken ze ook veel op elkaar: het zijn allebei koppen zwarte koffie. Maar zou je ze beide tegelijk proeven, vergeet je nooit meer het verschil!

De lungo smaakt een stuk sterker dan de americano. Dat is omdat het koffiezetproces van de lungo anders is dan van de americano. Bij de lungo gaat extra veel heet water door de gemalen koffie heen terwijl je de espresso maakt. Daardoor wordt de lungo een soort extra grote espresso. Hij smaakt zachter dan een normale espresso, omdat er meer water is gebruikt. Maar de lungo smaakt sterker dan de americano. Want bij de americano worden de espresso en het extra water pas naderhand met elkaar gemengd. Dat extra water is dus niet in contact geweest met de gemalen koffie en heeft de smaak dus niet kunnen opnemen.

Americano maken

Zin in een perfecte americano koffie met de aroma van echte Italiaanse espresso? Dit heb je nodig:

Gemalen koffie voor één shot espresso

De beste kwaliteit krijg je met vers gemalen koffie. Heb je geen koffiebonenmaler, dan is vooraf gemalen koffie ook goed. Let er wel op dat de koffie fijngemalen is, zoals voor espresso. De maling voor gewone filterkoffie is wat grover en daarom niet geschikt voor espresso. Deze koffie en koffiebonen van Italiaanse origine zijn absoluut geschikt voor de americano.

Een koffiemachine waarmee je espresso maakt

Of je nu een volautomatische koffiemachine of espressomachine hebt, of een pistonmachine gebruikt, zolang je apparaat espresso kan maken, is het goed. Deze koffiemachines zijn mijn aanraders.

Heet water

De verhouding van de twee ingrediënten (espresso en heet water) is 1:1. Voor de americano heb je dus ongeveer 30 tot 40 ml heet water nodig, dat is dezelfde hoeveelheid als waarmee je een shot espresso maakt. Zorg ervoor dat je water niet meer kokend heet is, maar rond de 85 graden.

Zo maak je een koffie americano

  1. Maak heet water en schenk het vast in het kopje waaruit je je americano gaat drinken.
  2. Zet een shot espresso met je koffiemachine of pistonmachine.
  3. Meng de espresso nu met het hete water door de espresso bovenop het hete water te gieten dat je al klaar hebt gezet. Doordat je de espresso bij het hete water giet (in plaats van andersom!) krijg je dat fijne authentieke crema laagje op je koffie, hmmm!

En dat is het! Niets meer en niets minder. Vind je je americano koffie toch iets te sterk naar jouw zin? Probeer dan de verhouding naar je smaak aan te passen. Misschien is 2 delen water op 1 deel espresso voor jou nog lekkerder.

Tip! Benieuwd naar andere koffievariaties en de verschillen ertussen? Lees mijn blog over de 10 populairste koffievarianten.