Fairtrade koffie, biologische koffie, duurzame koffie…. De labels vliegen je om de oren. En hoewel ze stuk voor stuk goed klinken, betekenen ze allemaal iets anders. Wat voor koffie koop je nu eigenlijk wanneer een van deze keurmerken op de verpakking staat? En waarom zou je voor fairtrade of biologische koffie kiezen? Ik zet het voor je op een rij, zodat je bewuste keuzes kunt maken.

Fairtrade koffie

Wat houdt fairtrade in? Het woord fair trade betekent eerlijke handel. Dat is precies waar dit label voor staat. Voor elke kilo fairtrade koffiebonen die je koopt, ontvangt de koffieboer die deze bonen geteeld heeft, een vaste minimumprijs die niet daalt wanneer de wereldprijs daalt.

Het Fairtrade keurmerk is een internationaal keurmerk dat uitbuiting van lokale producenten, met name in ontwikkelingslanden, moet tegengaan. Veruit de meeste koffie die we in Nederland drinken, komt van kleine koffieboeren. Zonder de bescherming van een Fairtrade keurmerk worden deze kleine koffieboeren compleet over het hoofd gezien: ze worden gedwongen zo’n lage prijs voor hun koffie te accepteren dat ze er zelf nauwelijks van kunnen leven.

Maar boeren die lid zijn van een coöperatie die aan de eisen van het Fairtrade keurmerk voldoet, worden beschermd. Afnemers betalen niet alleen een vaste minimumprijs voor de koffie maar ook een premie aan de coöperatie. Dat geld wordt gebruikt om de werk- en leefomstandigheden van de aangesloten koffieboeren te verbeteren. Natuurlijk moeten deze koffieboeren zelf aan bepaalde eisen voldoen, bijvoorbeeld door met elkaar samen te werken en op een milieuvriendelijke manier hun koffie te verbouwen.

Direct Trade keurmerk
En Direct Trade dan? Dat keurmerk is niet helemaal hetzelfde als Fairtrade. Direct Trade staat voor directe handel, wat betekent dat er geen tussenpartijen zijn tussen koffieboer en afnemer (de koffiebranderij). Dat keurmerk heeft dus vooral met een eerlijke prijs te maken en niet zozeer met andere sociale of duurzame aspecten.

Is Fairtrade of Direct trade automatisch biologisch? Niet per se.

Biologische koffie

Terwijl het keurmerk voor Fairtrade koffie voornamelijk gaat over de sociale en economische omstandigheden, gaat het keurmerk voor biologische koffie vooral over het milieu en het behoud natuur en planeet.

Bij het verbouwen van biologische koffiebonen gebruiken de koffieboeren geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Ze bestrijden insecten en ziekteverwekkers met natuurlijke middelen en gebruiken alleen natuurlijke mest. Dat is natuurlijk veel beter voor onze aarde: met natuurlijke mest blijft de landbouwgrond beter vruchtbaar. De bodem van de landbouwgrond en de dieren in de omgeving blijven gespaard van vervuiling. En door biologische koffie te drinken, krijg je zelf ook geen restjes kunstmest of pesticiden binnen. Wat je wel binnenkrijgt, is een pure, natuurlijke koffiesmaak van volledig op natuurlijke manier geproduceerde koffie.

Is biologisch beter? Wat betreft voedingswaarde is er geen verschil tussen gewone koffie en biologische koffie. Maar de smaak en de aroma is helemaal natuurlijk. En voor het behoud van het milieu en voor de toekomst van onze planeet is biologische koffie beter.

Wist je dat de helft van de koffie met een Fairtrade keurmerk óók gecertificeerd is als biologische koffie? Hoewel de twee keurmerken verschillend zijn, gaan ze dus wel vaak hand in hand. Maar hoe zit het dan met het label Duurzame koffie?

Duurzame koffie

Duurzame koffie wordt ook op een milieuvriendelijke manier geteeld. Dit keurmerk legt de nadruk op de impact die het productieproces van de koffie heeft op de aarde, bijvoorbeeld in de vorm van CO2-uitstoot. Koffieboeren die duurzame koffie produceren, gebruiken technologieën die de CO2-uitstoot beperken.

Wil je echt duurzaam koffie kopen, dan kijk je niet alleen naar de duurzaamheid van de productie van de koffie, maar ook naar de duurzaamheid van verpakking (is dit volledig afbreekbaar?) en transport (hoe ver moet de koffie reizen en hoe duurzaam is de reis?).

Rainforest Alliance keurmerk
Dan is er nog het Rainforest Alliance keurmerk. Persoonlijk vind ik dit keurmerk erg belangrijk, want deze organisatie maakt zich sterk voor zowel natuurbehoud in de kwetsbare regenwouden als het welzijn van de koffieboeren die daar koffie verbouwen.

Trots op mijn fairtrade koffie en mijn biologische koffie

Ik ben ontzettend trots dat ik mag samenwerken met twee hoogwaardige koffiebranders in Italië, Agust en La Genovese, die beide met fairtrade en biologische producten werken. Daarnaast heeft de Juta BIO blend van La Genovese de Rainforest Alliance-certificering gekregen.

En het koffiebrandproces van Agust is volledig duurzaam: Hun stroom halen ze uit wind- en zonne-energie. Hun verpakkingen zijn van gerecycled materiaal. Ook planten ze ter compensatie voor de resterende CO2 uitstoot olijfboomgaarden en helpen ze zo de lokale bevolking aan inkomen.

Hoe de prijs en de smaak van hun koffie is? Om de prijs hoef je het niet te laten. En de smaak mag je zelf beoordelen als je me uitnodigt voor een bezoekje op jouw kantoor. Dan neem ik de koffie mee. Plan een koffiemoment

Bekijk hier mijn favoriete koffieblends van Agust en La Genovese

Lees mijn blog over mijn reis naar lokale koffieplantages in Ethiopië