Met beide soorten koffiemachines kun je een fantastische kop koffie maken. Het resultaat is dus hetzelfde: genieten! Wat is dan het verschil tussen een volautomatische koffiemachine en een (halfautomatische) pistonmachine? Waarom zou je voor de één, of juist voor de ander gaan?

Als je eenmaal weet hoe beide apparaten werken, kun je dat afzetten tegen jouw eigen voorkeuren. Heb je een horecazaak en ben je de barista, dan zal je een heel andere afweging maken dan wanneer je koffiemachine voor je kantoor of voor thuis bedoeld is.

Dus eerst: waar hebben we het eigenlijk over bij een volautomaat en bij een pistonmachine (halfautomaat)?

Volautomatische koffiemachine

De volautomatische koffiemachine, ook wel volautomaat genoemd, is wat het is: volautomatisch. Je stopt er aan de ene kant koffiebonen en water in en aan de andere kant komt er koffie uit. Met één druk op de knop. Gemak dient de mens.

De volautomatische koffiemachine heeft een ingebouwde koffiebonenmaler en verschillende instellingen waarmee je de smaak van de koffie kunt beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld met de maalgraad spelen: daarmee stel je in hoe grof of fijn de koffiebonen gemalen worden. Hoe fijner de koffie, hoe langer het duurt voordat het water erdoorheen geperst wordt. Dat bepaalt de bitterheid van de koffie. In de luxere varianten kan je ook instellen hoeveel versgemalen koffie er voor je kop koffie gebruikt wordt. Dat bepaalt de sterkte van je koffie.

Heb je eenmaal de instellingen naar jouw smaak, dan is voortaan een druk op de knop voldoende voor jouw ultieme koffie. Zelfs je cappuccino of latte komt met hetzelfde gemak uit je volautomatische koffiemachine, want de meeste apparaten hebben een geïntegreerde melkopschuimer. Het enige dat je hoeft te doen is het melkreservoir vullen met koude melk. Gebruik je niet alles, dan zet je het reservoir gewoon in de koelkast.

Lekker makkelijk, lekker snel.

Pistonmachine of halfautomaat

Hoewel de pistonmachine een halfautomatische koffiemachine wordt genoemd, gaat er in werkelijkheid niets automatisch. Met de pistonmachine maak je je koffie helemaal zelf. Van het zelf malen van je koffiebonen tot het opschuimen van je melk en alle stappen ertussenin.

Het grote voordeel is dat je veel meer controle hebt over het hele koffiezetproces. Jij bent degene die de koffie precies maalt zoals je wilt en jij bent degene die bepaalt hoeveel koffie je in de filterdrager doet. Jij bent ook degene die de koffie zo hard of zacht als je wilt, aandrukt met de tamper. Hoe harder je het aandrukt, hoe langer het duurt voor water erdoorheen gaat. Daarmee bepaal je de smaak van je koffie.

Ben je iemand die houdt van het koffiezetritueel en die zelf de controle wil bij elk stapje in het proces? Dan is een pistonmachine jouw ideale speeltje! En heb je eenmaal in de vingers hoe je jouw kopje koffie moet krijgen zoals je het wil hebben, dan kost het zelfs op een haastige ochtend evenveel tijd als bij het wachten op de volautomatische machine.

Je hebt vaak wel een losse handmatige of elektrische koffiebonenmaler nodig, want die is in de meeste pistonmachines niet geïntegreerd. Melk kun je opschuimen met het bijgeleverde stoompijpje, of je gebruikt een losse melkopschuimer.

Welke soort koffiemachine kies jij?

Heb je er op kantoor of thuis het geduld niet voor om handmatig koffie te zetten met een pistonmachine? Kies dan voor een volautomatische koffiemachine. Zelf ben ik fan van de volautomaat Facil FE-41.

Ben je barista, heb je een horecazaak of wil je thuis genieten van een zelfgemaakte espresso alsof je in Italië bent? Dan is de pistonmachine jouw beste keus. Voor horecaeigenaren raad ik altijd de halfautomaat XLVI Steamhammer of de halfautomaat La Marzocco aan, of voor thuisgebruik een solide ECM machine.

Tip! Ga je voor een pistonmachine, vergeet dan niet mijn blog Koffiebonen malen – waarom en hoe? te lezen.