French press koffie
Als je een snelle en makkelijke manier zoekt om smakelijke koffie te zetten, ben je op de juiste plek beland! French press koffie zetten is zo ongeveer de simpelste koffiezetmethode die er is. Geen tierelantijnen en dure machines, alleen maar koffie en een French press.
Mocht je het je afvragen: een French press en een cafetìere zijn hetzelfde 😉. Maar het is niet hetzelfde als een percolator. Met een percolator kun je ook vrij simpel en zonder zonder fancy machines koffie maken, alleen werkt het proces anders. Hier lees je hoe je percolator koffie kunt zetten.
Hoe werkt een cafetière of French press?
Wat is een cafetière? Een French press is eigenlijk niet meer dan een kannetje met een filter erin, dat aan het deksel van het kannetje vastzit. Het kannetje is meestal van glas en het filter (of de zeef) vaak van metaal. Je kan een French press kopen in allerlei groottes, van twee kopjes koffie tot wel twaalf. Het is maar net hoeveel koffie je tegelijk wil zetten.
De koffie komt simpelweg tot stand door heet water en gemalen koffie in het kannetje te mengen en het korte tijd te laten trekken. Het filter zorgt er daarna voor dat, wanneer je de hete koffie in een kopje overschenkt, het koffiedik achterblijft in het kannetje.
Zo simpel is het, niet meer en niet minder. Zo meteen deel ik mijn stappenplan met je om de lekkerste french press koffie te zetten.
Welke koffie voor french press?
Maar voordat je enthousiast de stappen gaat volgen, moet je even weten welke koffie voor een French press geschikt is. Voor de French press kun je het best een medium tot grove maling koffie gebruiken. De reden is dat je de koffie goed in contact wil laten komen met het hete water.
Als je zelf je bonen maalt, let dan op dat je niet té grof maalt, want dan wordt je koffie misschien slapper van smaak dan je hoopte. Maal je de koffie te fijn, dan kan de smaak bitter worden, vooral als je de koffie langer dan een paar minuten laat staan.
Hoe verser je koffie, hoe beter de smaak! Ik raad je dus altijd aan zelf bonen te malen op het moment dat je de koffie maakt. Voor deze koffiebonen steek ik mijn hand in het vuur: Dolce Vita en Genovese.
Heb je geen bonenmaler en wel medium tot grof gemalen koffie thuis liggen, dan kun je die prima gebruiken. Als het maar vers is 😉.
French press koffieverhouding
Hoeveel koffie gebruik je voor een lekkere bak French press koffie? Dat hangt helemaal af van jouw smaak. Probeer 1 eetlepel gemalen koffie per kop en kijk of dit sterk genoeg naar jouw smaak is. Een kop bevat ongeveer 120 ml. Wil je wat straffere koffie, probeer dan een extra volle eetlepel per kop of gebruik minder water, 90 ml.
Hoe sterk de koffie wordt, hangt ook af van hoe lang je de koffie laat trekken. Daar kom ik op terug in het stappenplan.
Koffie maken met een cafetière – het ultieme stappenplan
En dan nu, het ultieme stappenplan!
Stap 1 – Zet klaar wat je nodig hebt
Zorg dat je kokend heet water en (vers)gemalen koffie bij de hand hebt. Je koffie wordt nog lekkerder met gefilterd water of bronwater. Zet de French press of cafetière ook vast klaar, het liefst op een vlakke droge ondergrond.
Stap 2 – Koffie in de French press
Schep de gewenste hoeveelheid gemalen koffie in het kannetje van de French press.
Stap 3 – Schenk water bij de koffie
Als het water een minuutje van de kook af is, heeft het de juiste temperatuur voor je French press koffie. Giet het hete water langzaam over de koffie heen. Als je merkt dat de koffie wat klontert, roer er dan even doorheen zodat alle koffie goed contact maakt met het hete water
Stap 4 – Deksel erop
Als het water en de koffie goed gemengd zijn, is het tijd voor het deksel met metalen filter. Plaats het deksel op de kan en druk het filter voorzichtig precies zo ver naar beneden dat het direct bovenop het koffiemengel komt te rusten. Zo isoleert het filter het koffiemengsel en ontsnapt de warmte niet.
Stap 5 – Laat de koffie trekken
Nu heb je een paar minuten de tijd om je ontbijt te maken of naar koekjes te zoeken.
Laat de koffie zeker 3 tot 4 minuten trekken voor een fijne, redelijk sterke kop koffie. Heb je liever minder sterke koffie, hou het dan bij 2 tot 3 minuten.
Stap 6 – Scheid de koffie van het koffiedik
Druk het filter langzaam en voorzichtig naar beneden totdat alle koffiedik onderin het kannetje is. Doe dat niet te snel. Als je te hard drukt omdat je weerstand voelt, zou zomaar een deel van het hete mengsel eruit kunnen spuiten. In brandblaren en schoonmaakwerk heeft niemand zin.
Weerstand mag, dat hoort. Maar merk je dat je heel veel weerstand hebt bij het drukken? Dan is je koffie te fijngemalen. Als je zonder enige weerstand door kan drukken, is je koffie te grof gemalen. Je proeft het vanzelf, want dan wordt het een slap bakkie.
Stap 7 – Koffie schenken
Schenk de hete koffie dat nu boven het filter is, in één of meer kopjes. Zorg dat je het onderste laagje koffie in de cafetière achterlaat, want daar zit altijd nog wat koffieresidu in dat je niet bij de laatste slok in je mond wil krijgen.
Stap 8 – Geniet!
Zo, het is tijd om te genieten van jouw lekkere bakkie French press koffie! Leun achterover met je kop koffie en geniet, of het buiten nou regent of zonnig is.
Stap 9 – French press schoonmaken
Na het genieten komt altijd het schoonmaken… gelukkig is gewoon even wat sop en water voor het dagelijks schoonmaken voldoende. Wel is het handig om af en toe een mengsel van heet water en een flinke scheut azijn in je cafetière te doen en dit een half uur te laten staan. Met metalen filter erin. Dan ben je meteen af van eventuele kalk van hard water en van vettige olieresten uit je koffie. Met sop krijg je dat niet op alle plekjes makkelijk weg.
O ja, en die koffieprut op de bodem… waar laat je die? Doorspoelen door de gootsteen? Heel verleidelijk, maar nee, niet doen. Je hoort wel eens dat het door de gootsteen spoelen van koffiedik vetresten in de afvoer zou oplossen, maar volgens de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zorgt dat juist voor extra slib en vergroot het zelfs de kans op verstoppingen.
Dus… schep het gewoon uit de kan met een lepel en gooi het in je prullenbak of composthoop. Mooier kan ik het niet maken.
Hoe simpel het proces van een French press of cafetière ook is, als je niet houdt van handmatig koffiezetten of van gedoe met koffieprut, dan kan lekkere koffie maken nog veel simpeler: met een koffiemachine! Deze koffiemachines zijn mijn aanraders. Ik heb een paar volautomaten en halfautomaten op een rij gezet voor kleine kantoren of thuis én voor horecaondernemers.
Tip! Benieuwd hoe lang je koffie(bonen) kunt bewaren? Je leest het in dit artikel.